Το τελευταίο διάστημα οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις βρίσκονται σε έξαρση, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά. Μια από αυτές τις λοιμώξεις που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα, ιδιαίτερα σε σχολεία και παιδότοπους όπου τα παιδιά συγχρωτίζονται, είναι και η οστρακιά.



Τι είναι λοιπόν η οστρακιά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η οστρακιά προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας 5 με 15 ετών και προκαλεί την εμφάνιση αρκετών συμπτωμάτων που χρειάζονται άμεση και αποτελεσματική θεραπεία. Πρόκειται για μια λοίμωξη που οφείλεται στο βακτήριο στρεπτόκοκκος και μπορεί να μεταδοθεί με τις εκκρίσεις του φάρυγγα και της μύτης, δηλαδή με τον βήχα και το φτέρνισμα.

Αρχικά ξεκινά με πονόλαιμο και πυρετό, θυμίζοντας τα συμπτώματα μιας κλασικής αμυγδαλίτιδας. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ενδέχεται να συνυπάρχουν βέβαια και με διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό, εμετούς και γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή και πονοκέφαλο. Στη συνέχεια, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα της οστρακιάς, μικρές κόκκινες κηλίδες δηλαδή που έχουν υφή γυαλόχαρτου και εντοπίζονται αρχικά στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνονται σε λαιμό, κορμό, χέρια και πόδια. Τέλος, το παιδί μπορεί να εμφανίσει και κόκκινη γλώσσα με μικρά εξογκώματα που θυμίζει την υφή φράουλας.

Η θεραπεία της οστρακιάς περιλαμβάνει κυρίως τη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στην ταχεία ανάρρωση και τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Η έγκαιρη χορήγησή τους είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού αποτρέπει την εμφάνιση ρευματικού πυρετού που προκαλεί προβλήματα στην καρδιά αλλά και της μεταστρεπτοκοκκικής σπειραματονεφρίτιδας που προκαλεί προβλήματα στα νεφρά.

Χάρη στη μακρόχρονη εμπειρία της στης Παιδοδερματολογία, η δερματολόγος Μαρία Τσικελούδη γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει περιστατικά οστρακιάς σε παιδιά με ταχύτητα και ασφάλεια ώστε το παιδί σας να αναρρώσει άμεσα και ταλαιπωρηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Επικοινωνήστε με τη γιατρό προκειμένου να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οστρακιά και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από αυτή τη συχνή και μεταδοτική νόσο.